TR | EN
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'in ESTEM Ziyareti
4.05.2023

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Sayın Hasan Mandal; ESOGÜ Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Sayın Ramazan Erdağ ve Merkez Müdürü Doç. Dr. Ayla Eker Sarıboyacı, Doç. Dr. Eray Atalay ve ESTEM Mikro Elektro-Mekanik Sistem (MEMS) ve Doku Mühendisliği Araştırma Birimi Direktörü Doç. Dr. Hüseyin Avcı ev sahipliğinde Kurumsal İletişim Müdürü Doç. Dr. Y. Murat Bulut katılımı ile 8 Nisan 2023 tarihinde ESOGÜ Hücresel Tedavi ve Kök Hücre Üretim, Uygulama ve Araştırma Merkezi, ESTEM ve Kök Hücre AD bünyesinde kurulan tıp, diş hekimliği, mühendislik, eczacılık ve fen bilimleri olmak üzere çok disiplinli araştırma birimlerini ziyaret etti.

Prof. Dr. Sayın Hasan Mandal; ESTEM ve Kök Hücre AD’ında yürütülmekte olan tıp, diş hekimliği ve eczacılığın da dahil olduğu yaşam bilimlerinden mühendisliğe kadar farklı disiplinlerin ve uluslararası iş birliklerin bir araya geldiği translasyonel aşamadaki yeni nesil hücresel ve biyomalzeme araştırma projelerini yerinde inceledi. ESTEM Müdürü Doç. Dr. Ayla Eker Sarıboyacı, özellikle TÜBİTAK 1001, 1002, 1004, 1005 projeleri ve STAR ve BİÇABA bursiyerleri olmak üzere TUSEB ve ESOGÜ-BAP tarafından desteklenen başta insan dokularından kök hücre olmak üzere çeşitli hücrelerin eldesi ve gen terapi, hücresel terapi, rejeneratif tıp, hastalık modellerinde kullanımı, menisküs hasarında kök hücre kaynaklı eksozom tedavi protokolü faz klinik çalışması ile birlikte Doç. Dr. Hüseyin Avcı tarafından ileri doku mühendisliği teknikleri olan yapay organ biyobasımı, mikro-fabrikasyon, mikroakışkanlar, çip üzerinde organ sistemleri, biyosensörler, ve biyomateryaller konularında yürütülen projeler hakkında detaylı bilgiler verilmiştir.Göz Hastalıkları ve Kök Hücre AD öğretim üyesi ve ESTEM-BioStemCore araştırma grubu yürütücüsü Doç. Dr. Eray Atalay; oküler yüzey kimyasal ve termal yaralanmalarına yönelik TÜBİTAK 3501 ve 1001 destekli biyomalzeme, kök hücre ve biyolojik ürün kombinasyonlarına dayanan projeleri hakkında bilgi verdi. Aynı araştırma grubunda görev alan lisans öğrencileri yeni dönemde destek almaya hak kazanmış 2209-A destekli projelerini, ve araştırma grubu bünyesinde STAR ve BİÇABA programları kapsamında desteklenen diğer lisans bursiyerleri ESTEM’de görev aldıkları çalışmalarla ilgili ve ESTEM bünyesinde gerçekleştirmeyi planladıkları potansiyel proje konularıyla ilgili bilgi aktarımında bulundular.

Yakın zamanda yenilenen ESTEM-MEMS bünyesinde çalışılmakta olan mikroakışkan çip üzerinde organ sistemleri ve diyabetik ülser ve yanık yaralarının iyileştirilmesi kapsamında yeni nesil hibrit yara örtüleri konusunda da bilgiler verilmiştir. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri Senatosu tarafından Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) Modernizasyon Yasası 2.0'ın kabulü ve Aralık 2022’nin sonuna doğru da yasalaşmasıyla 1938’den beri zorunlu olan hayvan testlerine alternatif teknikler, hayvan deneylerinin azaltılması ve kaldırılmasına yönelik mikrofizyolojik teknikler ve diğer insan fizyolojisine yakın yöntemler ile birleştirmelerine olanak tanıyan bu çığır açan yasa ile birlikte; COVID-19 pandemisi ile önemi anlaşılan çip üzerinde organ çalışmaları özelinde yapılan kişiselleştirilmiş çip üzerinde karaciğer çalışmaları konusuna dikkat çekilmiştir.

TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Hasan Mandal’a ziyareti ve teşvikleri için teşekkür ederiz.